Don’t just sit there!

We weten dat te veel zitten niet heel gezond is. De meeste van ons spenderen een behoorlijke tijd achter de laptop of computer. En s’avonds kijken we rustig een paar episodes op Netflix. Maar wat gaat er nu eigenlijk verkeerd nadat we onszelf 8 uur op een stoel geparkeerd hebben?

Laten we bovenaan beginnen:

Foggy Brain
Bewegende spieren pompen vers bloed en zuurstof naar de hersenen. Het  zorgt ervoor dat er allerlei chemicaliën vrijkomen die een positief effecten hebben op ons brein en humeur.
Als we te lang niet bewegen gaat alles vertragen waaronder de hersenfunctie. De bloedsomloop bereikt de hersenen minder effectief met als resultaat hoofdpijn, flauwte en een laag energieniveau. De wanden van de bloedvaten slijten, wat ontstekingsreacties veroorzaakt en waardoor cholesterol ophoopt.

Gespannen nek
Achter een bureau rek je je nek naar voren (naar het toetsenbord) of kantel je je hoofd om ook nog tegelijkertijd te telefoneren. Dit kan een disbalans in je halswervels veroorzaken.

Disk schade zoals hernia
Mensen die meer zitten lopen een groter risico op een hernia van de lumbale schijven, je onderrug. De psoas, een belangrijke spier die door de buikholte loopt naar de beenspieren verkort met zitten.  Hierdoor trekt het de bovenste lumbale wervelkolom naar voren. Het gewicht van je bovenlijf rust dan volledig op de zitbeentjes in plaats van verdeeld langs de boog van de wervelkolom.

Zachte botten
Gewicht-dragende activiteiten zoals wandelen en hardlopen stimuleren heup en been botten dikker en sterker te ontwikkelen. Door lang en veel te zitten worden ze ‘zachter’. Wetenschappers denken dat een gebrek aan activiteit bijdraagt aan de recente stijging van de gevallen van osteoporose.

Slappe bilspieren
Zitten vereist je bilspieren om helemaal niets te doen, en helaas gaan ze er aan wennen. Onderontwikkelde bilspieren dragen mee aan instabiliteit, je vermogen om af te zetten met je benen en een stevige tret te behouden. Het veroorzaakt ook been instabiliteit.

Slechte bloedcirculatie in de benen
Langdurig zitten vertraagt de bloedcirculatie, wat als gevolg heeft dat er vocht ophoopt in de benen. Problemen variëren van gezwollen enkels en spataderen tot gevaarlijke bloedstolsels.

Stijve heupen
Flexibele heupen helpen je in balans te houden. Helaas verlengen chronische zitters zelden de heup flexor spieren aan de voorkant. Deze worden dan kort en strak. Dit merk je doordat je beperkt wordt in je bereik en mobiliteit. Het voelt stijf en pijnlijk aan op den duur.

Slappe buikspieren
Wanneer je staat, maar ook bijvoorbeeld bij verplaatsen en rechtop zitten, houden je buikspieren je overeind. Maar als je hangt in een stoel hebben ze niks te doen. 
Dus slappe buikspieren en gespannen rugspieren hebben een nadelig gevolg voor de natuurlijke vorm van je wervelkolom. Deze holling en bolling in de wervelkolom is uniek voor iedereen. Maar extreme vorm zoals een Sway Back -is er te veel holling van de lage rug en ook bolling van de middenrug.

Ok, ik hoor je denken… wat is de oplossing?
Meer bewegen!

Een gezonde mix van zitten, staan en bewegen gedurende de dag: daarmee zit je goed!
Al ga je maar eens per 20 minuten een minuut met je gewicht op een been staan, dan heeft dat al een positief effect. Probeer meer beweging in kleine stapjes in het dagelijks leven te integreren. Dat is goed te doen, toch?

7 tips om klachten te voorkomen

1. Ga met je rug tegen de leuning zitten, zet je benen in een hoek van 90 graden en zorg dat je bij de grond kunt. Let er op dat je hoofd niet te ver naar beneden of naar voren laat hangen. Dit belast je nek en schouder en op den duur veroorzaakt dit spanningshoofdpijn.

 2. Kom elk half uur even achter je bureau vandaan om de benen te strekken. Haal even koffie of loop eens naar je collega om een vraag te stellen in plaats van een mailtje te versturen.

3. Rek je af en toe eens goed uit als je achter je bureau zit. Het uitrekken zorgt ervoor dat het lichaam weer actief wordt en dat de bloedstroom op gang komt.

4 Drink veel water. Als je veel water drinkt zul je ook regelmatig moeten opstaan om te plassen. Bovendien heeft je gezondheid veel baat bij het drinken van voldoende water. Dat zijn twee vliegen in één klap.

5. Let op je ademhaling. Als je ademhaling hoog in de borst blijft, in plaats van diep naar de buik gaat, heeft dat een negatief effect op je houding tijdens het zitten. Daarnaast zul je meer stress ontladen met een diepe ademhaling dus let daar op gedurende de dag.

6. Loop overdag bijvoorbeeld tijdens de lunch een rondje buiten. Zo begin je met een fris hoofd weer aan het werk.

7. Onderzoek toont aan dat staand vergaderen niet alleen gezonder is maar ook efficiënter werkt. Ga daarom eens staand vergaderen of loop een rondje buiten tijdens een brainstorm. Beweging houdt de hersenactiviteit hoger waardoor je beter kunt concentreren en creatiever bent.